Met de winter in aantocht worden de houtkachels weer volop in gebruik genomen voor een lekker warm en gezellig vuurtje. Vooral nu de gasprijzen torenhoog zijn, zijn er een hoop mensen die hun houtkachels vaker gebruiken dan normaal.
Is het vegen van uw schoorsteen een verplichting bij een woonhuis- en/of inboedelverzekering?
De meeste verzekeraars geven aan dat het vegen van de schoorsteen wordt gezien als ‘onderhoud van de woning’. Zij verwachten van u dat u goed onderhoud uitvoert om schade te voorkomen.
Bovenstaande geldt voor stenen huizen met harde dekking. Gaat het om een rieten kap, dan wordt er doorgaans wel een harde eis gesteld betreffende het vegen, waarbij er zelfs bij de meeste maatschappijen een vonkenvanger aanwezig moet zijn.
Neem contact op met uw tussenpersoon om na te vragen welke eisen uw verzekeraar stelt of raadpleeg de polisvoorwaarden. Zo voorkomt u teleurstellingen bij een eventuele schade!
Onvoldoende onderhoud kan leiden tot (gedeeltelijke) afwijzing
Als een schoorsteen brandschade veroorzaakt en achteraf blijkt dat de oorzaak lag in onvoldoende onderhoud van de schoorsteen, kan een maatschappij de schade geheel of gedeeltelijk afwijzen. Kunt u aantonen dat de schoorsteen het afgelopen jaar nog is geveegd? Dan staat u sterker.
Preventie
De meeste verzekeraars vinden het een kwestie van preventie waar de klant ook bij gebaat is. Veegt de verzekerde tijdig zijn schoorsteen, dan is dit in eerste instantie voor zijn eigen veiligheid én kan de verzekeraar zich niet op achterstallig onderhoud beroepen bij schade.
Herkennen van een schoorsteenbrand
Wat begint met een bulderend geluid en rookvorming, kan eindigen met een heel huis in brand. Een schoorsteenbrand is herkenbaar aan een loeiend geluid in het rookkanaal, vlammen uit de schoorsteen en sterke rookontwikkeling. Om dit te voorkomen zetten wij alles wat je moet weten over schoorsteenbranden voor je op een rij.
Oorzaken
Een schoorsteenbrand ontstaat doordat een brandbare laag van onverbrande deeltjes in het rookkanaal vlam vat. De meest voorkomende oorzaken van een schoorsteenbrand zijn:
- Achterstallig onderhoud: roetophoping in het kanaal en verstopping door vogelnesten
- Beschadigd rookkanaal
- Verkeerde aansluiting kachel en rookkanaal
- Te weinig beluchting
- Onverantwoord stoken: het verbranden van nat, geverfd en harsrijk hout
Blussen
- Doof het vuur met een paar kilo zand of zout om rook in huis te voorkomen. Gebruik nooit water. Hierdoor ontstaat stoom en door de druk kan er een explosie in het rookkanaal ontstaan.
- Sluit direct de luchttoevoer van de openhaard of kachel af.
- Waarschuw de brandweer en bel 112.
- Ventileer de ruimte om koolmonoxide-vorming te voorkomen.
Voorkomen
- Wees bij een oostenwind extra alert. Een oostenwind is erg droog en vergroot de kans op een brand, vooral op een droog rieten dak.
- Zorg dat brandhout schoon en écht droog is. Laat het minstens 1-3 jaar drogen. Gebruik nooit vers hout. Gebruik ook geen geverfd of harsrijk hout.
- Zorg dat de schoorsteen regelmatig geveegd wordt. Tenminste één keer per jaar en met een rieten kap zelfs twee keer. Eerst aan het begin van de herfst en in februari nog eens.
- Bij een rieten kap moet er een vonkenvanger in de schoorsteen aanwezig zijn, zonder grote openingen. Tip: om voor controle op beschadigingen niet het dak op te hoeven klimmen, gebruik je een verrekijker.
Vragen?
Heb je vragen over de eisen die uw verzekeraar stelt of heeft u andere vragen? Bel 0168-556888 of mail ons. Liever een afspraak? Geen probleem, u bent van harte welkom op ons kantoor of wij komen bij u op visite.
Neem ook eens een kijkje op onze website: Home - Nagtzaam Verzekeringen Fijnaart
Zie Nagtzaam verzekeringen en financieel advies in Fijnaart - Informatie over het kantoor (advieskeuze.nl) voor de ervaringen van anderen met ons kantoor.