0168 556 888
info@nagtzaamverzekeringen.nl
Documenten
hello world!
Gepubliceerd: 29 mei 2024

Inboedel- en woonhuisverzekering: de verschillen

Wat is precies het verschil tussen een inboedel- en woonhuisverzekering? Het antwoord op deze, én nog meer veel voorkomende vragen leest u hier.

Uw huis en uw spullen: samen vormen ze een thuis voor u en uw gezin. Dat wilt u natuurlijk goed verzekeren. Dat kunt u doen met een inboedelverzekering en woonhuisverzekering. Maar wat zijn precies de verschillen tussen die twee?

De belangrijkste info op een rij:

Vraag 1. wat is het verschil tussen de inboedelverzekering en de woonhuisverzekering?

Een inboedelverzekering sluit u af om de spullen ín uw huis te verzekeren. De woonhuisverzekering is voor het huis zelf en alles wat daar aan vast zit. Denk aan de keuken en de badkamer. Kort gezegd: alles wat u niet makkelijk los krijgt. De dingen die u wél makkelijk mee kunt nemen, vallen onder de inboedelverzekering.

Heeft u een huurhuis?

Dan hoeft u geen woonhuisverzekering af te sluiten. Uw huisbaas heeft dat geregeld. Verbeteringen aan uw woning, zoals een duurdere keuken of vloer, kunt u wel meeverzekeren. Dat noemen we het huurdersbelang.

Vraag 2. Welke verzekering moet ik aanspreken als mijn vloer beschadigd raakt?

In de meeste gevallen is dat de woonhuisverzekering. U kunt uw vloer in de meeste gevallen namelijk niet makkelijk loshalen. Maar klik-laminaat, tapijt en vinyl zijn vaak wel gemakkelijk los te halen, op te rollen en mee te nemen. Ze vallen daarom onder de inboedelverzekering.

Vraag 3. Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is hetzelfde als de woonhuisverzekering U verzekert er uw woonhuis mee en alles wat eraan vast zit. Dus ook de carport, zonnepanelen of de schuur. Zelfs de schuttingen doen mee.

Vraag 4. Is een woonhuisverzekering verplicht?

Als u een hypotheek hebt, is een woonhuisverzekering verplicht. Uw huis is namelijk uw onderpand en de bank wil zeker weten dat die verzekerd is. Heeft u geen hypotheek (meer), maar wel een koophuis? Ook dan is het aan te raden om uw huis goed te verzekeren. Dan hoeft u zich geen zorgen te maken om geld bij brand of waterschade.

Vraag 5. Hoe zit dat als ik een appartement heb gekocht?

Als u een koopappartement hebt, is de woonhuisverzekering meestal geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE). U moet nog wel uw eigen inboedelverzekering afsluiten. De inboedelverzekering kan worden uitgebreid met eigenarenbelang, dat is een speciale dekking voor verbeteringen die u zelf heeft gedaan in uw appartement, maar die niet worden gedekt door de verzekeringen van de VvE. Dat kan bijvoorbeeld een luxe, dure vloer zijn of een spiksplinternieuwe keuken.

Vraag 6. Wat zijn de kosten van de inboedelverzekering en woonhuisverzekering?

Dat is voor iedereen anders. Heeft u een veel of kostbare inboedel of leeft u juist heel minimalistisch? Woont u in een rustige buitenwijk of boven een café in een straat waar vaak ingebroken wordt? Het heeft allemaal invloed op uw premie.

Bij een woonhuisverzekering speelt er nog meer mee. Staat uw huis middenin Amsterdam of op het platteland? Is het van steen met een pannendak of heeft het een houten skelet met een rieten dak? De precieze premie wordt bepaald aan de hand van de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat er nodig is om uw huis helemaal opnieuw op te bouwen als dat nodig is. Met een herbouwwaardemeter kunt u de herbouwwaarde van uw huis berekenen.

Zijn uw woonverzekeringen up-to-date?

Het is verstandig om uw inboedelverzekering en woonhuisverzekering regelmatig na te lopen. Gaat u verbouwen of verhuizen? Geef dat dan zo snel mogelijk aan ons door zodat we uw verzekering kunnen aanpassen. Op die manier voorkomt u ook weer onder- of oververzekering. Wij helpen u er graag mee.

Vragen en informatie:

Wil je meer informatie over een woonhuis- of inboedelverzekering? Of heeft u vragen over andere verzekeringen? Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0168-556888 of mail ons. Liever een afspraak? Geen probleem, u bent van harte welkom op ons kantoor of wij komen bij u op visite.

Benieuwd naar ervaringen van andere met ons kantoor? Neem dan eens een kijkje op Advieskeuze.nl, Nagtzaam verzekeringen en financieel advies in Fijnaart - Informatie over het kantoor (advieskeuze.nl)

Copyright © 2024 Nagtzaam Verzekeringen. Alle rechten voorbehouden./
Website: YZCommunicatie
Stuur een WhatsApp bericht
Verzenden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram