0168 556 888
info@nagtzaamverzekeringen.nl
Documenten
hello world!
Gepubliceerd: 4 mei 2023

Cybercriminaliteit: hoe voorkom je het en kun je jezelf hiervoor verzekeren?

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven wordt tegenwoordig geconfronteerd met een hack of een aanval van cybercriminelen. Helaas zijn ook particulieren steeds vaker slachtoffer van cybercriminaliteit.

Voorbeelden van cybercriminaliteit bij het MKB:

  • Het systeem bij een keukenspecialist is gehackt en alle data is versleuteld. Er wordt losgeld gevraagd.
  • Bij een transportbedrijf is de planning volledig afhankelijk van de ICT. Als het systeem niet bereikbaar is door een cyberaanval, weet niemand waar de vrachtauto’s heen moeten. Ook kunnen er geen nieuwe opdrachten worden aangenomen.
  • Daarnaast bestaan er phishing e-mails. Uit naam van bijvoorbeeld een directeur wordt een e-mail gestuurd met een iDEAL-betaallink. De medewerker volgt het betaalverzoek op, waardoor een enorme hoeveelheid geld wordt weggesluisd.

Zodra jouw risico's inzichtelijk zijn kunnen er stappen worden genomen om de beveiliging te optimaliseren. Er zijn bedrijven die, in samenwerking met verzekeraars, tegen een gereduceerd tarief de risico's die jouw bedrijf loopt in kaart brengen. Maar je kunt zelf ook aan preventie doen, zoals:

Wat kan je doen om cybercriminaliteit te voorkomen?

  • Het trainen en informeren van medewerkers; 95% van alle hacks en datalekken zijn aan menselijke fouten toe te wijzen. Spookfacturen en phishing e-mails zijn steeds moeilijker te herkennen en zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Door medewerkers te trainen op het herkennen van een verdachte e-mail, link of bestand is de kans kleiner dat het bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminelen.
  • Altijd alle software up-to-date houden en een antiviruspakket installeren. Iedere dag back ups maken en deze regelmatig testen.
  • Voor een goed inlogbeleid zorgen. Gebruik een inlog met een tweestapsverificatie. Je gebruikt dan 2 verschillende middelen om in te loggen. Inloggen met tweestapsverificatie is een stuk veiliger en verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot bedrijfsaccounts of -gegevens. Zorg daarnaast ook voor een goed wachtwoordbeleid.
  • Aan de privacyregelgeving voldoen.
  • Autorisaties van medewerkers tot systemen beperken. Geef medewerkers niet onnodig toegang tot alle systemen.
  • Het wifi-netwerk voor klanten gescheiden houden van het eigen netwerk.

Wat dekt een cyberverzekering nu eigenlijk?

Met de juiste maatregelen kan je al veel ellende voorkomen, maar 100% veilig bestaat niet. Daarom is er de cyberverzekering. Een cyberverzekering biedt dekking voor:

  • Aansprakelijkheid voor schade bij anderen, zoals kosten van onderzoek, claims van derden en boetes opgelegd door toezichthouders.
  • Eigen schade, zoals kosten om imagoschade te herstellen, kosten voor herstel van het netwerk of programma’s, of verlies van geld.
  • Omzetverlies als bijvoorbeeld het netwerk langere tijd onbereikbaar is, waardoor je relatie het klantenbestand niet kan raadplegen.

Wil je meer informatie over de gevaren rondom cybercriminaliteit? Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0168-556888 of mail ons Contact - Nagtzaam Verzekeringen Fijnaart. Liever een afspraak? Geen probleem, u bent van harte welkom op ons kantoor of wij komen bij u op visite.

Benieuwd naar ervaringen van andere met ons kantoor? Neem dan eens een kijkje op Advieskeuze.nl, Nagtzaam verzekeringen en financieel advies in Fijnaart - Informatie over het kantoor (advieskeuze.nl)

Copyright © 2024 Nagtzaam Verzekeringen. Alle rechten voorbehouden./
Website: YZCommunicatie
Stuur een WhatsApp bericht
Verzenden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram